Wrexham Golf Club, Wrexham

Project Type: commercial
Location: Wrexham, North Wales
Client: Private
Status: Design proposal submitted
Project Services: Interior Design

Wrexham Golf Club approached us with a brief to transform its club facilities. Due to the history of the club, fixtures and fittings added over time were mismatching, meaning that the club’s character was incoherent.

Our approach sought to unify the character and environment of the club, position the bar as an integral part of the fabric of the interior and ensure the very best use of space available. This proposal included considering a well-placed stage, which would facilitate the hiring of the hall for income-generating external events.

Analysis of the existing ‘L’ shape space revealed a number of challenges. First of all there was little connection between the two key areas, the bar and the linear eating hall. The position of the stage was awkward and did not afford a full view from the main hall and storage space including the club trophy cabinets and servery units was positioned randomly. Finally, a lack of wall panels meant there was little scope to manipulate the existing decoration to unify the space and create character.

Our solution involved moving the stage to a more optimal position, where it could provide a full view from the main hall and facilitate access to existing storage space. A new bar was proposed as the focal point and the trophy cabinet was recommended to be relocated alongside the club’s ‘Wall of Fame’ giving it more coherence with its surroundings and creating a feature. A new storage screen was recommended, where the servery units could be relocated to.

Once the new floorplan was proposed, we turned our attention to generating ambiance and character in the hall. With limited wall space, the ceiling area presented the greatest opportunity to achieve this.

Considering the rich history and physical transformation of the golf course and the idea that “No two fairways and no two greens are alike”, we proposed abstracting the layout of the golf course, including fairways, tee and hole positions, and using it as a topographical device for the club’s ceiling plane. This would unite the hall and bar areas, create a feature connecting the club’s interior and exterior, as well as allowing for acoustic treatment (to absorb sound) and adaptable lighting to spaces.

We presented a series of conceptual visuals, showing the idea comprising individual slatted elements, panelled plates and LED channel lighting, with panelled plates being the preferred option following a meeting with the client.

We recommended cork as the ideal material to recreate the drama of the topography of the hold course, as it is sustainable and has unique textural patterns, while also providing acoustic absorption. We also suggested that downlights be positioned to echo the position of the course’s golf holes. Following client feedback, we proposed that the main spaces in the club be lit with a dimmable LED lighting strip system, with intensification downlighters located in the stage and bar area.

Following the meeting we proposed a full-height slatted screen to act as a visual element to unify the ‘L’ shape space and provide storage. We also enlarged the stage area with winged side panels, which could be folded at different angles, to create a stage frame. Additional storage space could potentially be added here, but it would reduce the stage area.

For the new bar, we proposed using the carcass of the old bar as its basis and adding copper panels as new cladding, and recommended a two-height servery to cater to both serving customers and the collection of glasses. Our design incorporated a number of ‘tectonic plates’ with metaphoric faults housing acrylic lit strips listing the names of golfers, as well as a dramatic ‘fissure line’ forming a linear lit strip on top of the servery. We recommended that the bar pelmet consist of slatted elements, as a device to link to the slatted screen. The new bar would sit in a new tile carpeted area, while the existing timber floor would remain in the rest of the hall.

The complete design recommendation achieved the objective of unifying and maximising the space and storage at the club, and ensuring it provided an attractive offer to those wishing to hire it for external events. It also created a contemporary character and ambiance, which reflected the history and the physical environment of the club.

< BACK TO PROJECTS
ABOUT US
WHAT WE DO